Bästa Sängen 2023 – Bäst i Test

Artikeln innehåller annonslänkar.

Sängar bäst i test

Artikeln innehåller annonslänkar.

Snabb Inledning

Att få sova bekvämt borde vara en mänsklig rättighet. Vi spenderar en tredjedel av våra liv sovandes och kvalitén på sömnen utgör en stor roll i vilken person vi vaknar upp som dagen därpå. Därför tänkte vi på Vaknabra gå igenom 10 stycken olika sängval vi rekommenderar i vår Säng Bäst i Test, för att kunna hjälpa er att hitta den bästa sängen och välja rätt. Att stå inför ett sängval är inte det lättaste. Med ett stort utbud som det är idag blir man lätt vilseleden i sina försök att hitta information. Det kluriga när man ska välja säng och vilken som är den bästa sängen för en själv är att det är individuella behov som avgör vilken säng som passar en. Vi går igenom allt!

Vår Slutsats - Säng Bäst i Test

1:a plats 🏆

Bellehamn Kontinentalsäng

Säng Bellehamn
Kungsängen logga
5/5
2:a plats

Hästens Maranga Kontinentalsäng

Säng Hästens Maranga
Sova logga
4.7/5
Bästa Billiga

Emma Diamond Kontinentalsäng

Emma diamond kontinentalsäng
Emma logga
4.5/5
Bästa Exklusiva

Adelskär Kontinentalsäng

Adelskär kontinentalsäng
Kungsängen logga
5/5
3:e plats
Liljehamn kontinentalsäng

Liljehamn Kontinentalsäng

4.5/5
Kungsängen logga
2:a plats Bästa Exklusiva
Vingehamn kontinentalsäng

Vingehamn Kontinentalsäng

4.7/5
Kungsängen logga
2:a plats Bästa Billiga
Tempur relieve kontinentalsäng

Tempur Relieve Kontinentalsäng

4.5/5
Sova logga
3:e plats Bästa Billiga
Eken Essens kontinentalsäng

Ekens Essens Kontinentalsäng

4.4/5
Careofbeds logga
Bästa Ramsängen
Hallarhamn Ramsäng

Hallarhamn Ramsäng

4.5/5
Kungsängen logga
Bra val
Annelund kontinentalsäng

Annelund Kontinentalsäng

4.2/5
Kungsängen logga

Innehållsförteckning:

Varför köpa säng online?

 

 1. Större utbud, för att du ska hitta den perfekta sängen just för dig. 

 

2. De allra flesta butikerna har fri leverans hem till dörren.

 

3. De allra flesta ger även konsumenterna möjligheten att “sova på saken”, oftast i flera månader upp till ett år. Om sängen sedan inte passar kan man lämna tillbaka den utan några konstigheter. 

 

4. Det tar i regel minst 2 veckor att “känna in” en säng och därför kan det vara smartare att beställa en säng och få möjligheten att “sova på saken” istället för att endast prova den några minuter i butik och sedan bestämma sig för att det är sängen man ska sova i de kommande 10 åren.

 

5. Du slipper känna dig pressad av en säljare och kan i lugn & ro hitta din säng från bekvämligheten av din soffa

 

6. Du sparar stor mängd tid på att slippa transportera dig till affär, prata med säljare och transport hem.

 

Hur testar vi?

Under våra bäst i test gör vi alltid en objektiv och noggrann analys av produkten. Vi tittar bland annat på produktens material, egenskaper, omdömen och till visso även estetik, ofta även i jämförelse med andra liknande produkter. Våra artiklar utgår från syftet att ge er kunder en mer omfattande bild kring produkten & göra det möjligt att kunna analysera och hitta produkter som faktiskt uppfyller ens förväntningar. Vår vision är att få konsumenter nöjda, vilket är gynnsamt för såväl företagen som konsumenterna, samtidigt som miljön slipper ta skada av onödiga returer. 

 

För att nämna det väsentliga, utför vi själva inte några fysiska tester där poängen skulle vara att prova på produkterna själva. Istället tittar vi på hur en produkt i teorin agerar och presterar baserat på relevanta frågeställningar.

Bäst i test Vaknabra.se

Bäst i Test

Resultat, beskrivning och analys

Säng Bellehamn Recension 

Vår vinnare i bästa sängen 2023🏆

Kungsängens säng Bellehamn är en säng perfekt för den som vill investera i sin sömn på en ny nivå. Sängen erbjuder komfort i högsta grad, med högkvalitativa material, prestigefyllt hantverk och smart teknologi som gör den till en väldigt ergonomisk och komfortabel sovplats. Det här är den bästa sängen för dig som är beredd att investera i en riktigt bra säng men kanske inte vill lägga större del av dina besparingar på den. 

 

När vi pratar om den teknologin sängen erbjuder, pratar vi bland annat om sängens zonsystem. Denna säng använder sig av zonsystemet Femzon. Ett zonsystem som individuellt tar hand om kroppens viktiga delar. Femzon ger utmärkt stöd med kortsidor som är fastare för att stödja fötter och huvud, medan axelpartier och vader har en mjukare zon. Sängen är även utrustad med trippla resårlager, en botten i stöttande pocketresår och övriga skikt i bonell och polyeterskum. Dessa komponenter verkar tillsammans och skapar en väldigt hållbar och stödjande säng i år framöver. 

 

Den tillkommande bäddmadrassen “Hamn”, är 8 cm tjock och är gjord av materialet Talalay-latex. Talalay-latex, som ofta används av Kungsängen, är ett miljövänligt och allergivänligt material med gott luftgenomsläpp. Därav skapas ett väldigt svalt och skönt klimat i sängen som behåller kroppen vid en bra temperatur vilket leder till ett bekvämare och djupare sömnstadie.

Ytterligare en god egenskap hos sängen, är dess förstärkta kanter. Det är speciellt bra för de som ofta sitter på sidan av sängen eller har en partner som knuffas lite extra under natten. Tack vare dessa funktioner minskas slitage på sängen markant och sängen håller bättre kvalité. Därför kan ett köp utföras i sinnesfrid om att sängen kommer att hålla i år framöver.

Kort sagt är sängen Bellehamn ett gott val tack vare sin prestation inom hållbarhet, komfort och lyx. Med ett zonsystem som tar hänsyn till kroppens ömtåliga delar och ger en ergonomi, unik från en mängd andra sängar. Trippla resårer och förstärkta kanter ger sängen hållbar komfort i år framöver. Den mest prisvärda sängen 2023 enligt oss.

 

Säng Hallarhamn Recension

Den Bästa Ramsängen 2023

Kungsängens säng, Hallarhamn, är dess mest exklusiva och dyraste ramsäng. Sängen är tillverkad av en rad olika högkvalitativa material och är en ramsäng av riktigt god komfort. Enligt oss är detta den bästa ramsängen du kan välja till ett rimligt pris.

 

Som med många av Kungsängens mest exklusiva sängar är denna också utrustad med zonsystemet Femzon. Komfortzonerna är utplacerad i följande ordning. Kortsidorna är hårdare för att ge stöd åt huvud och fötter. Därefter har axlar och vader varsin komfortzon för extra avlastning för att kunna rätta till ryggraden till en ergonomisk ställning. Till sist är en komfortzon utplacerad i linje med höften och nedre ryggraden. Denna är mellanfast, i syfte att positionera ryggraden i en ergonomisk position.

Därefter kommer ramsängens resårlager. Sängen Hallarhamn besitter dubbla resårlager, fodrade med de lyxiga materialen ull, bomull och tagel. Dessa främjar en mycket luftig effekt som skapar god hygien och dessutom ger en mycket ergonomisk och komfortabel säng. Det dubbla resårsystemet ger även sängen dubbla träramar som idkar en mycket mer stabil och säker säng som säkerställer långsiktig kvalité. Resårerna är sedan omfamnade av ull och bomull som ett lyxigt avslut som även främjar en andningsbar säng. 

 

Hallarhamn besitter även ett lager talalay-latex som bidrar till ett mycket luftigt och svalt klimat i sängen. Materialet är allergivänligt och transporterar effektivt bort orenheter som damm och kvalster. Gynnsamt för de som har eksem eller känslig hud. 

 

Sängens hållbarhet kommer till stor del från sängens förstärkta kanter. Dessa ger stabilitet och en känsla av trygghet för helheten av sängen men är givetvis mest märkbart i sängens kanter. Detta kan vara fördelaktigt för de som ofta sitter på sidan av sängen och därav sängen ta stryk i längden. 

 

Till sist kommer vi till Hallarhamns bäddmadrass, Hamn, som är en populär bäddmadrass som används i de mest exklusiva sängarna av kungsängens utbud. Bäddmadrassen Hamn är tillverkad av materialet talalay-latex och är ett väldigt luftigt och hygieniskt material. Bäddmadrassen erbjuder en god komfort och ett utmärkt stöd. Den är inlindad i en ull och bomullsvadd som ytterligare stärker dess luftande egenskaper.

Allt som allt är denna säng verkligen värd att ha i åtanke ifall man ska investera i en exklusiv säng. Sängen erbjuder ergonomi i högsta grad, tack vare zonsystemet Femzon. Därefter ger sängen även dig ett optimalt stöd genom sängens dubbla resårlager som främjar en väldigt hållbar säng som håller i år framöver. Utöver detta använder sig ramsängen Hallarhamn av högkvalitativa material som gör sängen lyxig och komfortabel.

Hallarhamn Ramsäng

Emma Diamond Kontinentalsäng Recension

Bästa billiga sängen

Kontinentalsängen Emma Diamond är en snygg, högkvalitativ och ergonomisk säng. Sängen kommer med en resårmadrass som även vunnit testfaktas undersökning “Bästa resårmadrassen 2022”, vilket är ett bevis på sängens prestanda. 

 

Den testvinnande resårmadrassen är uppbyggd med hela 300 pocketresårer som bidrar till en extraordinär komfort men framförallt ergonomi. På grund av madrassens prestigefyllda ergonomi ger denna resårmadrass ett personligt stöd samt avlastning för hela kroppen. Syftet är att främja ryggraden och förebygga och lindra smärtor i rygg och nacke. Utöver detta bidrar resårerna även till ett väldigt luftigt och temperaturreglerande klimat som hjälper sängen att hålla sig fräsch och hygienisk. 

 

Sängen är utrustad med 7 individuella komfortzoner för att avlasta och ge stöd åt kroppens viktiga belastningspunkter. Sängens zonsystem ger ett väldigt personligt stöd och avlastning som anpassar sig efter varje kropp oavsett vikt, form eller sovposition. Utöver komforten och den unika ergonomi dessa zonsystem tillbringar, ger de också ett bra luftgenomsläpp. Framförallt ger det dig en sval och fräsch sovupplevelse. Detta leder även till att sängen håller sin form och komfort i år framöver. 

 

Utöver dess avancerade komfortzoner har denna säng en botten av dynamiska fjädrar. Dessa avser ett extra stöd för sängen som ger dig en ännu skönare upplevelse i sängen. Vilket också ger övriga delar av sängen en stabil grund som ger dig en säker och trygg känsla. 

 

Med ett köp av denna säng kommer du få bestämma själv vilken bäddmadrass du vill ha. Hos Emma.se finns två olika val. Första är “Emma Diamond” bäddmadrassen. Den är 9 cm tjock, med en tvådelad kärna av Diamond degree-skum och HRX-skum. Dessa material är avsedda att ge en optimal ergonomi och komfort, som dessutom bildar en väldigt luftig och sval bäddmadrass. Överdraget är av 98% polyester och 2% elastan som även går att dra av för att tvättas. 

 

Det andra valet är bäddmadrassen “Emma Flip”. Bäddmadrassen är 6 cm tjock och har liksom bäddmadrassen “Diamond” en tvådelad kärna. Ena sidan av Punktelastiskt airgocell-skum och den andra sidan av det stödjande materialet HRX-skum som båda två har bra luftgenomsläpp. Valet är därmed ditt om du vill sova på en mjukare eller hårdare sida. Alltså perfekt för de som är osäkra kring hårdhet på bäddmadrassen eller som vill kunna växla av lite då och då. Såsom bäddmadrassen “diamond” är även här fodralet av 98% polyester och 2% elastan som är avtagbar och tvättbar.

Kort sagt erbjuder denna säng en testvinnande resårmadrass med optimal ergonomi samt luftgenomsläpp som idkar en temperaturreglerande säng som ger dig en vilsam sömn. Komfortzonerna gör även sitt och skapar en ergonomi som är något utöver det vanliga. Dessa anpassar sig helt efter din kropp och dess kriterier och kan till och med hjälpa personer med ryggproblem. Sängen kommer därefter med två val av bäddmadrass som båda gör ett utmärkt arbete i att hålla komfort och ergonomi.
Sängen Emma Diamond är verkligen ett prisvärt toppval för den som letar efter lyx och riktig ergonomi i sin nästa säng.

Emma diamond kontinentalsäng
Emma logga

Kontinentalsäng Vingehamn Recension

2:a plats i Bästa Exklusiva Sängen

Kungsängens kontinentalsäng Vingehamn är också bland Kungsängens mest exklusiva och dyraste sängar. Vingehamn använder sig av högkvalitativa material och erbjuder en utomordentligt god komfort. Därav ligger originalpriset på denna säng på cirka 120 000 kr. Just nu på bra reapris. 

 

Först och främst kommer sängens lyxiga zonsystem “Femzon”. Femzon erbjuder ett exceptionellt stöd och avlastning och bygger upp en riktigt god ergonomi. Två av komfortzonerna är utplacerade i sängens kortsidor, dessa är något hårdare för att stödja huvud och fötter men samt skapa en trygg och stabil känsla. Näst in till det finner sig två mjukare zoner för axlarna samt vader, därför perfekt för de som sover på rygg eller sida. Därefter finns en medelmjuk komfortzon som befinner sig vid höften och nedre delen av ryggen. 

 

Därpå kommer sängens mellanmadrass. Denna madrass erbjuder två individuella sidor som går att vända på. På ena sidan, för att åstadkomma en något mjukare och varmare sida, hittar vi materialen ull och bomull. Perfekt till vintersäsong eller de som uppskattar en mjukare sovyta. På den motsatta sidan finner vi en av materialet Talalay-latex, för en något hårdare samt mycket luftigare och svalare sovyta. 

 

Sängens resårer är inbäddade i ull, bomull och Talalay. Dessa arbetar i tillsammans för att bilda en andningsbar säng som bidrar till sängens hållbarhet och komfort. Utöver sängens hållbarhet, är resårlagrena även där för att motverka kvalster och andra orenheter. Därmed blir den samt en allergivänlig säng som tar hänsyn till alla. 

 

Därefter följer en extra följsam botten i dubbla pocketresårer som även där skapar stöd och framförallt, stabilitet och trygghet för användaren. Botten är sedan omlindad i ull, bomull och talalay för en tålig och stark undersida.

För ökad trygghet och stabilitet, besitter denna säng en extra stark sängram. Därtill också förstärkta sängkanter och kraftiga resårer. Detta resulterar i en väldigt stabil och hållbar säng med minskad risk för slitage. 

 

Till sist kommer sängens bäddmadrass. Denna heter “Hamn” och har en tjocklek på 8 cm. Kärnan består av materialet Talalay-latex som förekommer i majoriteten av kungsängens urval av bäddmadrasser. Detta material andas enkelt, därmed transporterar den också ut orenheter såsom kvalster och damm. Materialet är även värmeavvisande och ger dig en sval och skonsam sömn, där du känner dig utvilad på morgondagen.

Avslutningsvis är denna säng verkligen ett toppval för de som letar efter en säng av kvalité och högsta komfort. Med ett ergonomiskt zonsystem som skonsamt tar hand om dina ömtåliga punkter på kroppen och ger dig den avslappning du behöver. Sängen säkerställer hållbar komfort och lyx i år framöver, av den konsekvens ett avancerat resårsystem och en extra kraftig sängram har skapat. Denna säng är perfekt för dig som vill lyxa till det rejält eller dig som kräver extra god ergonomi under sömnen. Därför har vi utsett denna säng till den näst bästa exklusiva sängen 2023.

Vingehamn kontinentalsäng

Sängen Adelskär Recension

Bästa exklusiva sängen

Sängen “Adelskär” är Kungsängens dyraste och mest exklusiva säng, med ett originalpris runt 180 000 kr. Sängen är tillverkad noggrant och är ett prestigefyllt hantverk med en rad av de mest exklusiva materialen som sammansätter den utomordentliga komfort sängen besitter.

 

Vad gör sängen så dyr och extraordinär?

Ja den frågan ställer du dig säkert när du ser en säng gå på så mycket pengar. Låt mig redogöra:

 

Först och främst erbjuder sängen en riktigt lyxig ergonomisk förmåga. Detta är främst på grund av sängens hela 7 resårlager som systematiskt följer just din kropps olika kriterier på form, viktbelastning och sovposition. De 7 resårerna består av stöttande pocketresår, bonell och kraftigt vadderade fjädrar. Sängens botten är därefter omsluten i naturmaterialen bomull, ull och tagel (hästhår), vilket resulterar i en väldigt luftig och hållbar botten. Liksom sängbotten är mellanmadrassen också omlindad i ull, bomull och tagel som även där ger sängen de svala och hållbara egenskaperna. Dessa komponenter resulterar i en väldigt sval och hygienisk säng som håller dig på en bra kroppstemperatur hela natten och ger dig den vilsamma sömn du behöver. 

 

Förutom dessa lyxiga och högteknologiska delarna av sängen, kommer sängen naturligtvis också med en lyxig bäddmadrass, denna vid namn “Norrskär”. Bäddmadrassen Norrskär är 11 cm tjock och har en kärna av det luftiga och tryckavlastande materialet Talalay-latex. Bäddmadrassen har två separata sidor, en fårullsida för de kyligare säsongerna och en bomullsida för de varmare. 

 

Sängens olika komfortzoner bygger sig på systemet Femzon. Femzonsystemet gör att sängen blir något fastare i kortsidorna för att ge stöd åt huvud och fötter. Därefter mer en mjukare zon för axlar, höfter och ben vilket även leder till att sängen får god kontakt med midjan för att främja ryggraden. Femzon är ett högteknologiskt zonsystem som passar absolut bäst för de som sover på rygg eller sidan eller den som är något mer bredaxlad.

Kort sagt är sängen Adelskär en av de mest exklusiva sängarna på marknaden. Den erbjuder en extraordinär ergonomisk upplevelse med endast de bästa materialen. Denna säng är till för de som vill spendera den där extra slanten för att förgylla sömnen till något helt annat. Detta är självklart den absolut bästa sängen 2023 om man kollar till kvalitet, komfort och design.

Adelskär kontinentalsäng

Hästens Maranga Kontinentalsäng Recension

Näst Bästa Sängen 2023

Hästens är välkända sängtillverkare som bara producerar sängar av allra högsta kvalitet. Bästsäljaren Maranga, är en som verkligen lever upp till Hästens prestigefyllda namn. Detta är en grym säng och har blivit satt till den näst bästa sängen 2023 av oss.

 

Till att börja med har namnet på sängen “Maranga” sitt ursprung från det Maoriska ordet “vakna upp” och denna sängen sätter verkligen standarden för hur man skapar en lyxsäng. Sängens bas består av ett 8 centimeters bonellfjädringssystem som har en något tjockare tråd, vilket resulterar i en fastare känsla genom hela sängen. Vid köp av denna säng i en bredd på minst 160 centimeter kan du även välja enskild fasthet för vardera sida av sängen så att du och din respektive kan stilla era individuella behov under natten. Stoppningsmaterialet i sängens bas är i

av tagel, bomull, ull och lin. 

 

I sängens mellanmadrass finns det ett 1-zons pocketfjädringssystem. Fjädrarna är 13 centimeter höga och rör sig individuellt oberoende av varandra vilket gör att de inte riskerar att “haka upp”. Sängen erbjuder bekvämlighet av högsta grad och kan ärligt talat nästan jämföras med att sova på moln. Den anpassar sig helt efter din kropps konturer, vikt, håller sovytan sval under natten samtidigt som du verkligen kan mysa ner dig och få en värmande, skön känsla.

 

Maranga kontinentalsäng tillverkas för hand i Köping, Sverige och tillverkas av naturmaterial i en “lager-på-lager-teknik”. Den kommer i ett stereotypiskt “Hästensutseende” vilket estetiskt gör den väldigt snygg och exklusiv ur ett rent visuellt perspektiv. Sängen går att köpa i flera olika storlekar och går även att köpa med 16 centimeter höga ben i trä och aluminum.

 

Vid köp av denna säng inkluderas Hästens BJ bäddmadrass som är tillverkad av naturmaterialen bomull, ull och tagel. Denna bäddmadrass är mycket populär och ser till att sängen hålls sval och torr vilket skapar en god sovmiljö. Bäddmadrassens tjocklek är 5 centimeter och ger en mycket bekväm och stödjande sovyta som förgyller din sömn till sin absoluta spets.

Hästens Maranga kontinentalsäng är för dig som verkligen vill maximera din sömn till det absolut yttersta. Att bara kalla den lyxig är en underdrift, då den verkligen besitter allt man kan söka i en kontinentalsäng. Snygg design, maximal komfort och perfekt avlastning. Ett toppenval för dig som är villig investera i din sömn för att uppnå perfektion.

Säng Hästens Maranga
Sova logga

Ekens Essens Kontinentalsäng Recension

3:plats i bästa billiga sängen

Ekens Essens kontinentalsäng är en annan populär säng. Sängen är stilren och endast tillverkad med material av högsta kvalitet samtidigt som den säljs till ett relativt bra pris.

 

Ekens essens är en elegant kvalitetssäng som går att anpassa för att ge en individuell touch och stilla ens egna behov. Den har ett stort fokus på bekvämlighet och erbjuder en exceptionell komfort. Sängen är byggd för hand av kvalitativa material och kommer med en djupknappad sänggavel, 14 cm höga träben av ek och en softex quilt bäddmadrass. Komforten den besitter kommer till stor del av den lyxiga huvudmadrassen. Den har ett 5-zon resårsystem med 15 cm höga pocketfjädrar vilket hjälper dig som behöver extra avlastning under natten att sova gott och stilla dessa behov. Det som skiljer detta zonsystem från de flesta andra är att den har en större zon för axlarna vilket gör att den verkligen ger den avlastning som axlarna faktiskt kräver. Detta är en egenskap som är väldigt positiv och relevant då axlarna är en kroppsdel som tar allt mer stryk nuförtiden i dagens digitaliserade värld. 

 

Stoppningen i madrassen är av perforerad softex (polyeter) av hög kvalitet. Fodralet är tillverkat av 64% polyester, 36% bomull och går enkelt att ta av för att tvätta i tvättmaskin i upp till 60°C. Underbädden innehåller även den, stoppning av polyeter och har ett 3-zonsystem av 13 cm höga pocketresårer. Underbäddens ram är 12 cm och är en träram gjord av gran.

 

Ekens Essens har ett väldigt typiskt utseende för en lyxig kontinentalsäng och har en beige färg som visuellt är väldigt vacker. Den är stilren, elegant och ett bra komplement till de flesta sovrummen.

I det stora hela är Ekens Essens en kontinentalsäng som erbjuder mycket god komfort och avlastning samtidigt som den är vacker att kolla på. Den är välgjord och tillverkad i högkvalitativa material så att du som sover i den inte behöver oroa dig för att upptäcka skador eller annat under en lång tid framöver. Alla materialen som används i sängen är även Oeko-tex certifierade, vilket innebär att de är fria från ämnen som kan vara skadliga för såväl huden som miljön.

Eken Essens kontinentalsäng
Careofbeds logga

Tempur Relieve Kontinetalsäng

2:a plats i Bästa Billiga Sängen

Sovas Tempur Relieve kontinentalsäng är en av deras allra mest omtyckta bästsäljare. Den säljs till ett bra pris jämfört med många andra kontinentalsängar och finns tillgänglig med flera olika anpassningar och valmöjligheter för att du ska kunna skapa din drömsäng. Vi har utnämnt den till den näst bästa billiga sängen 2023.

 

Tempur Relive är till att börja med estetiskt en mycket snygg säng med en design i nordiskt tema. Den är omsluten i en textil av 100% polyester i en vacker grå färg. Sängen kompletteras med en stabil, matchande sänggavel gjord i massivt trä som gör den komplett och passande till vilket sovrum som helst. 

 

Denna kontinentalsäng har ett stort fokus på avlastning och komfort och är gjord av högkvalitativa material så att du kan njuta av en sömn i din naturliga sovställning utan att få ont i kroppen eller drabbas av andra obekvämligheter. Till sängen kommer den lyxiga madrassen “Tempur Deluxe”. Den är en 9 cm tjock madrass gjord av högkoncentrerad och kvalitativ tempur med ett lager “SoftTouch -vaddering” som minskar tryckpunkter och gör det bekvämt. Tempurmaterialet är dels lyxigt, men besitter även många positiva egenskaper som vi kommer att kika närmare på. 

 

Denna säng kommer inte med något “zonsystem” men har ett eget zonsystem i sig, med hjälp av just den lyxiga bäddmadrassen i tempur. Till att börja med så tar den stor hänsyn till din kropps konturer och vikt för att ge extra avlastning där du är i behov av det, samtidigt som den skapar fastare punkter där det behövs. Tempurmaterialet har även en god temperaturreglerande egenskap och för effektivt bort överskottsvärme så att du får en sval och komfortabel sovupplevelse genom hela natten. Utöver det, har madrassen full bredd, vilket gör att man kan ligga i mitten av madrassen och få samma bekväma känsla som om du ligger på “sidan”.

Tempur Relieve kontinentalsäng är en lyxig och ergonomisk säng som erbjuder god avlastning och komfort. Den är gjord i en snygg design som passar i alla sovrum samtidigt som den håller en mycket god kvalité genom hela produkten.

Tempur relieve kontinentalsäng
Sova logga

Sängen Annelund Recension

Ett Bra Val

Sängen Annelund är också en av kungsängens mest exklusiva sängar. Denna är något billigare än de resterande lyxsängarna. Sängen är mycket ergonomisk och anpassar sig väl efter kroppen. 

 

Först och främst är sängen utrustad med det avancerade zonsystemet multizon. Multizon delar ut sig i elva olika komfortzoner över sängen och skapar en unik ergonomi efter just din kropps kontur, vikt och sovställning. Vid sängens kortsidor samt runt axelpartier, vader och fötter är komfortzonen något mjukare för att låta axlar och fötter sjunka ner och avlastas effektivt. Därefter finner vi två hårdare zoner vid midja och lår som ger ryggraden ett ergonomiskt stöd. Till sist befinner sig en mjukare zon vid höfterna för att kunna följa svank och även följa ryggraden ergonomiskt. Detta zonsystem är bra för de som har problem med rygg och söker efter en säng som lindrar problemet. 

 

Sängen är dessutom väldigt hållbar. Detta tack vare dess trippla resårer och en stödjande undersida av bonell, pocketresår och polyeterskum. Pocketresåren och de övriga materialen skapar en stabil och hållbar undersida som även låter luften färdas igenom för att bidra till en hygienisk och sval säng. 

 

Till sängen ingår bäddmadrassen “Lina vit latex” som är tillverkad i det klimatsmarta och komfortabla materialet Talalay-latex. Detta är ett material som är utvunnet på ett miljövänligt sätt från gummiträd. Materialet är vänligt mot huden, och föser även effektivt bort överskottsvärme, damm med mera. Madrassen är slutligen pikerad för att hålla dess komponenter på plats.

I det stora hela är säng Annelund ett bra alternativ. Kombinationen av multizonsystemet, de trippla resårerna och de kvalitativa materialen gör den till en bekväm säng med stödjande egenskaper för den som söker extra stöd och avlastning.

Annelund kontinentalsäng

Liljehamn Kontinentalsäng

3:e plats i bästa sängen

Kungsängens kontinentalsäng Liljehamn är liksom sängen “Bellehamn” en väldigt prestigefylld säng. Med ett elegant hantverk och lyxiga material är denna säng verkligen värd att överväga som sin framtida säng. Till skillnad från sängen beskriven ovan (Bellehamn) är sängen ett något billigare alternativ, med en prisskillnad på cirka 12 000 kronor. Ett superbra val vilket lett till att vi satt sängen som den tredje bästa sängen 2023.

 

Sängen använder sig av zonsystemet autozon, väldigt passande till den som söker efter extra tryckavlastning och kroppsanpassning. Autozon-systemet fungerar så att varenda fjäder i sängen tar hänsyn till just din kropp, oavsett vikt, kroppsform eller sovposition. Sängen anpassar sig därefter och ger dig avlastning och stöd där du är i störst behov av det. Det som skiljer detta från de traditionella zonsystemen är att de vanligtvis har specifikt utplacerade zoner, som ger antingen avlastning eller stöd. 

 

Utöver dess komfort har sängen Liljehamn förstärkta sängkanter. Perfekt för dig som ofta sitter på kanten av sängen eller har en partner som knuffas lite extra under natten. Detta ökar inte endast hållbarheten och minskar slitage på kanter, utan är även till för att leverera en trygg och stabil känsla till användaren. 

 

Den medföljande bäddmadrassen, “Hamn” är 8 cm tjock och är tillverkad av det klimatsmarta materialet Talalay-latex. Detta material är ett luftigt och hygieniskt material som håller bäddmadrassen sval och ren. Kärnan är inlindad i en luftig bomullsvadd som är pikerad i madrassen för att hålla komponenterna på plats och ge en stabil och lyxig känsla. Dessvärre leder detta till att bäddmadrassen inte går att tvätta. Kompletterat av dess goda luftgenomsläpp och förmåga att transportera ut orenheter blir detta däremot inget större hinder.

Allt som allt är sängen Liljehamn ett högkvalitativt, ergonomiskt och hållbart val för alla som letar efter en prestigefylld säng. Med hjälp av sängens fantastiska zonsystem, blir sängen perfekt för den med speciella krav på grund av bland annat kronisk smärta eller den som vill sova på egna villkor i en säng som förgyller sömnen. 

Liljehamn kontinentalsäng

Sängguide - Hur du väljer rätt säng för dig

Hela 74% av Sveriges befolkning lider av sömnproblem som både försämrar längden på sömnen varje natt men även sömnkvalitén och dess dignitet. Det kanske viktigaste för att få en god natts sömn är att ha en bra säng som man sover gott i. Vi svenskar byter säng alldeles för sällan och prioriterar vår sömn för lite, trots att det är en tredjedel av vårt liv som även har en stor inverkan på de andra två tredjedelarna då vi är vakna.

 

Vi på Vaknabra skyller dock inte allt detta på den normala svensken. Det är inte lätt att veta vad man ska göra för att öka sin sömnkvalité och sitt allmänna välmående med det stora utbudet i dagens samhälle som mer vilseleder en, än att faktiskt komma till hjälp. Därför har vi på Vaknabra skrivit en konkret och lättläst guide som tar upp det viktigaste att tänka på när man står i sitt sängval, för att underlätta ert arbete mot en god natts sömn.

 

 

Vad är viktigt att tänka på?

 

Stöd och Tryckavlastning

Det allra första man bör tänka på när man köper en ny säng är stödet sängen ger. Detta innebär alltså att du ska ha i åtanke vilka delar av din kropp som främst behöver avlastas. Det är dock viktigt att hela din kropp har god kontakt med madrassen under hela natten. Ryggraden ska ligga rakt och bibehålla den formen under natten. Detta förhindrar framtida problem med nacke och rygg. En person med ryggproblem behöver generellt sett en säng och/eller en bäddmadrass som är något hårdare som kan ge det stöd ryggen kräver. 

 

Det kan vara svårt att veta vad för hårdhet man vill ha på sin madrass för att uppfylla ens behov. Det som främst avgör vad för madrass som passar en beror på ens vikt. Väger du mer än 75 kg brukar en hård madrass vara rätt för dig. Väger du mindre än 75 kg kan en semi-hård madrass vara ett bra val. Däremot är det viktigt att tänka på att detta endast är tumregler, det är även viktigt att lyssna på sin kropp och vad man själv tycker är bekvämast. Bäddmadrasser har även i regel olika zonindelningar med mer och mindre stöd och avlastning. Exempelvis är det vanligt att madrassen är mjukare vid axelpartierna för att de effektivt ska kunna avlastas. För en person som sover på sidan kan det vara viktigt att ha en madrass med denna funktion då det annars blir ett stort tryck mot axlarna under natten.

 

Bekvämlighet

En säng ska vara så bekväm som möjligt för att ge en god natts sömn. Komfortnivån är subjektiva och kommer att variera beroende på individuella preferenser, men det finns några viktiga faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa sig om att sängen i talan långsiktigt kommer att vara bekväm.

 

För det första ska madrassen ha rätt storlek och fasthet för individen. En madrass som är för liten eller för mjuk ger inte tillräckligt stöd, medan en madrass som är för stor eller för fast kan upplevas som obekväm, hård och otymplig. 

 

Det bästa sättet att hitta rätt komfort för dig är att tänka på vilken position du främst sover i, då den sovpositionen till stor del avgör vilken fasthet och stöd madrassen bör ha. Sover du på rygg eller på sidan ska du generellt sett ha en madrass som är medelfast, sover du på mage ska du helst ha en hård madrass. 

 

För det andra bör sängen vara gjord av material som är bekväma och som andas. Sängar gjorda av naturliga material, som bomull eller ull, är vanligtvis bekvämare än de som är gjorda av syntetiska material, eftersom de möjliggör bättre luftcirkulation och temperaturreglering.

 

För det tredje bör sängen stödjas ordentligt. En säng med en solid, stabil bas kommer att vara bekvämare än en som vinglar eller sjunker. Detta är särskilt viktigt för justerbara sängar, eftersom de kan behöva extra stöd för att behålla en bekväm position.

 

En säng bör vara så bekväm som möjligt för att ge en god natts sömn. Genom att välja rätt madrass, material och stöd kan du säkerställa att din säng blir bekväm och bidrar till en god natts sömn.

 

Estetik

Sängens estetik är en viktig faktor att tänka på när man designar ett sovrum. En vacker och väldesignad säng kan förstärka rummets översiktliga utseende och känsla, vilket gör det till en mer njutbar och avkopplande plats att vara i.

 

Förutom dess visuella tilltalande kan sängens estetik också påverka dess komfort och funktionalitet. En säng som är visuellt tilltalande kan också vara mer inbjudande och bekväm att sova i, vilket är väsentligt för att främja god sömn och avkoppling.

 

Dessutom kan estetiken hos en säng också påverka sovrummets övergripande tema och design. Till exempel kan en snygg och modern säng bidra till att skapa ett modernt utseende i rummet, medan en mer traditionell säng kan ge en klassisk touch. Genom att noggrant välja rätt säng för utrymmet kan husägare skapa en sammanhållen och stilren sovrumsdesign.

 

Sammanfattat spelar en sängs estetik en avgörande roll för att skapa en bekväm och inbjudande sovrumsmiljö. Från dess visuella tilltal till dess inverkan på komfort och funktionalitet, kan sängens estetik bidra till att förbättra rummets övergripande utseende och känsla, vilket gör det till en trevligare plats att vila och koppla av.

 

Zonsystem

En relativt ny idé inom sömntekniken är zonsystem i sängar. De innebär i huvudsak att segmentera madrassen i distinkta områden, var och en med olika fasthet och stödnivå. Riktat stöd är tänkt att ges till olika kroppsdelar för att främja en mer bekväm och vilsam sömn. Mer zoner behöver inte alltid betyda att den är bäst för dig men i regel är fler zoner för att ge dig ett mer personligt stöd och tryckavlastning. 

 

Inget zonsystem

Att en säng inte har ett zonsystem innebär kortfattat att det inte finns något huvudfokus på tryckavlastning eller stöd i sängen. Madrassen har samma fasthet genom hela sängen och skapar en jämn yta. Bra för de yngre som inte behöver tryckavlastas i samma mån som äldre och även för folk vars kropp inte har några större krav på madrassen utan hellre vill köpa en “slät” madrass som generellt sett även är billigare.

 

7 Zoner

Sängar med sju zoner är i regel de bästa, de anpassar sig helt efter din kropp och dess krav. Med en zonindelning på 7 kommer madrassen att följa din kropps konturer till punkt och pricka och kommer leverera avlastning och stöd där din kropp kräver det som mest. Sängar med denna typ av zonsystem är bra för de som har speciella krav på grund av exempelvis nack- och ryggproblem eller den som vill lyxa till sömnen rejält. 

 

5 Zoner

Sängar med 5 zoner är liksom de sängar med 7 zoner väldigt bra på att anpassa sig efter kroppen. Detta zonsystem kommer att ta hänsyn till nästan alla delar av kroppen men till skillnad från sängar med 7 zoner, delar midja och mage ofta samma zon likaså som lår och knän. 

 

3 Zoner

Sängar med 3 zoner är inte heller dåliga. De 3 zoner som finns fokuserar till stor del på överkropp, höfter och ben och levererar ett utmärkt stöd och avlastning för kroppens huvuddelar som oftast är i större behov av extra tryckavlastning. 

 

Kontinental, ställbar eller ramsäng?

 

Kontinentalsängar

Kontinentalsängar som har sitt ursprung i Europa och är en sängtyp som karaktäriseras med att de är något större och lyxigare än den traditionella sängen. Sängen är ofta handtillverkad tillsammans med exklusiva material såsom trä och läder vilket ger sängen sina hållbara och komfortabla attributer.

 

Kontinentalsängar kännetecknas ofta i att de håller en hög standard när det kommer till komfort. Detta ligger främst i att kontinentalsängar använder sig av både madrass och bäddmadrass vilket leder till en god avlastning och stöd för kroppens ömtåliga områden. Kontinentalsängen är även känd för dess storlek och är därmed lämpliga för par eller för folk som gillar att kunna sträcka ut sig. 

 

Utöver sängens komfort och lyx är kontinentalsängar även stabila och hållbara. Detta på grund av att sängarna ofta är gjorda utav ek eller körsbärsträ vilket är material som skapar god stabilitet och en robust grund. Som konsekvens av detta blir kontinentalsängen en som håller en god kvalité och komfort i år framöver. 

 

Något som även är värt att tillägga är sängens estetiska drag. Med fina, högkvalitativa material, får sängen en snygg och lyxig “look” som förgyller sovrummet till det lilla extra. Med hundratals olika val av kontinentalsängar finns det en säng för varje inredningsstil och som passar alla. 

 

Sammanfattningsvis är kontinentalsängar ett populärt och bekvämt alternativ för alla som vill uppgradera sin sovupplevelse. Med sin unika design och flera komfortzoner ger de ergonomiskt stöd och avlastning för specifika delar av kroppen, vilket säkerställer en god natts sömn. Dessutom är de generellt sett gjorda av högkvalitativa material och finns i en rad olika stilar, vilket gör det enkelt att hitta en som passar dina personliga preferenser och din sovrumsinredning. Sammanfattningsvis är kontinentalsängar en fantastisk investering för alla som vill förbättra kvaliteten på sin sömn.

 

Ramsängar

Ramsängar, även kända som resårsängar, har funnits i århundraden och har varit ett populärt val för många människor. Ramsängen kännetecknas främst med dess robusta ramar som stödjer madrassen utan att använda sig av springfjädrar.

 

En av de största fördelarna med ramsängar är sängens hållbarhet och livslängd. Ramarna som främst är gjorda av trä eller metall skapar en stadig grund för madrassen som säkerställer att madrassen är på sin plats och inte sjunker med tiden. Detta bidrar till att ramsängar blir en utmärkt investering för den som letar efter en säng som kommer att hålla i år framöver. Utöver sängens hållbarhet och livslängd är ramsängar även kända för att vara stilrena. Den rena och minimalistiska designen möjliggör för sängen att smälta in i alla inredningsstilar som gör den till ett utmärkt val för alla sorters sovrum. 

 

Ännu en fördel med ramsängar är att sängarna ofta erbjuder goda förvaringsmöjligheter. I och med att många ramsängar går att köpa med inbyggda lådor skapar detta god möjlighet för förvaring. Detta är speciellt användbart för folk som har mindre rum och kräver mer plats för förvaring eller för den som vill kunna organisera rummet snabbt och enkelt.

 

Komfortmässigt kan ramsängar vara precis lika bekväma som vilka sängtyper som helst. Det som då är viktigt är vilken sorts madrass du väljer att köpa. Om du är osäker kring detta kan vi rekommendera Latexmadrasser som ett bra alternativ.

 

Ramsängen en sängtyp som kommer att erbjuda stabilitet och hållbarhet i längden. Sängens estetiska tilltalande och funktionalitet gör att sängen blir en starkt efterfrågad produkt bland många köpare. Med en bra madrass kommer denna säng garanterat förgylla sömnen. 

 

Ställbara sängar

Ställbara sängar är en typ av säng som möjliggör justerbara positioner av huvud och fötter. Dessa sängar erbjuder en rad fördelar för dem som lider av kronisk smärta, sömnapné eller andra hälsoproblem.

 

En av de främsta fördelarna med ställbara sängar är deras förmåga att lindra kronisk smärta. För dem som lider av tillstånd som artrit eller ryggsmärtor kan ställbara sängar ge lindring genom att låta individen justera sängen till en mer ergonomisk position. Detta möjliggör korrekt inriktning av ryggraden, vilket bidrar till minskad smärta och förbättra den allmänna komforten.

 

Dessutom kan justerbara sängar också vara fördelaktiga för dem med sömnapné. Sömnapné är ett tillstånd där en persons luftvägar blockeras under sömnen, vilket får dem att tillfälligt sluta andas. Genom att justera huvudet och fötterna på sängen kan personer med sömnapné sova i en mer upprätt position, vilket kan hjälpa till att hålla luftvägarna öppna och förhindra andningsuppehåll.

 

En annan fördel med ställbara sängar är deras förmåga att förbättra blodcirkulationen. Genom att höja huvudet och fötterna kan justerbara sängar hjälpa till att förbättra blodflödet i hela kroppen. Detta kan vara särskilt användbart för personer med tillstånd som lymfödem eller åderbråck, eftersom det kan bidra till att minska svullnad och förbättra den totala cirkulationen.

 

Ställbara sängar är också ett bra alternativ för dem som föredrar att läsa eller titta på tv i sängen. Genom att justera sängen till en bekväm position kan individer njuta av sina favoritaktiviteter utan att anstränga nacke eller rygg.

 

För att summera erbjuder ställbara sängar en rad olika fördelar för dem som lider av kronisk smärta, sömnapné eller andra hälsoproblem. Genom att justera sängen för huvudet och fötterna kan dessa sängar ge en mer personlig avlastning och stöd och förbättrar den allmänna komforten. Dessutom kan ställbara sängar förbättra cirkulationen och ge ett bekvämt sätt för att läsa eller titta på tv i sängen. Sammantaget är justerbara sängar en värdefull investering för dem som söker en mer bekväm och hälsomedveten sovupplevelse.

Sammanfattning av Sängguiden

Sammanfattningsvis är en bra säng en väsentlig del av en bekväm och stödjande sömnmiljö. Det spelar en avgörande roll för att ge rätt nivå av stöd och inriktning för hela din kropp. Lika mycket rygg som nacke och axlar, vilket kan hjälpa till att minska värk och smärta och förhindra sömnavbrott. Rätt säng kan också hjälpa till att reglera din kroppstemperatur och främja ett hälsosamt luftflöde, vilket ytterligare kan förbättra kvaliteten på din sömn.

 

När det kommer till att välja rätt säng finns det många faktorer att ta hänsyn till. Det viktigaste är att välja en säng som har rätt storlek och fasthet för din kropp och sömnställning. Till exempel, har du problem med ont i ryggen så behöver du en fastare säng, däremot inte en väldigt fast som många kan tro, utan en medelfast är då det optimala för dig. 

 

Sover du mycket på sidan är det bra att välja en lite mjukare säng för att sängen ska komplettera kroppens sovställning. Det ger bättre stöd för rygg och axlar, det bidrar till djupare sömn och mindre värk i kroppen dagen därpå. 

 

Sammanfattning av Säng Bäst i Test 2023 och den bästa sängen

Sammantaget är att köpa en bra säng en värdefull investering som kan förbättra kvaliteten på din sömn och hjälpa dig att vakna på rätt sida, utvilad och glad. Rätt säng kan göra stor skillnad i kvaliteten på din sömn, och det kan vara en nyckelfaktor för att upprätthålla en hälsosam sömnrutin. Så om du vill få den bästa möjliga nattsömn, överväg att investera i en bra säng. 

Vi har nu tillsammans gått igenom några av marknadens bästa och mest prisvärda sängar i vår Säng Bäst i Test och vi hoppas att du har blivit lite klokare och kommit lite närmare ett slutgiltig val. Vårt slutgiltiga sammanfattning av den bästa sängen 2023 är följande:

 

Vi rekommenderar främst:

Bellehamn Kontinentalsäng och Hästens Maranga Kontinentalsäng

För dig som är mer sugen på en ramsäng rekommenderar vi:

Hallarhamn Ramsäng

Och för sig som är mer sugen på den absolut bästa och mest exklusiva sängen rekomenderar vi:

Sängen Adelskär

 

Sov Gott!